Annons

Alltid sjuk? Lugn, det är nog hypervigilans!

Huvudvärken är en hjärnblödning och tryck över bröstet en infarkt… Drar du också för höga växlar på kroppens signaler? Här är hjälpen!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Hälsoångest finns i flera former och den gemensamma nämnaren är att man i olika hög grad oroar sig för att ha en allvarlig sjukdom. Hypervigilans är en form av hälsoångest:

– Vid hypervigilans lyssnar man ängsligt på sin kropp hela tiden och har en ovanligt stark uppmärksamhet på allt som händer i den, säger Erik Hedman, psykolog och forskare på Karolinska institutet.

Inte en sjukdom

Han berättar att hypervigilans inte är en sjukdom, utan ett psykologiskt tillstånd. En svårare form av hypervigilans är hypokondri, då man är övertygad om att man har en allvarlig och ännu inte upptäckt sjukdom. Somatisering är en annan typ av hälsoångest. Den klassiska förklaringen på somatisering är att man har svåra livsproblem – man kan vara besviken över sin livssituation, vara utsatt för konflikter, uppleva negativ stress i sitt arbete, men problemen blir förkroppsligade.

– De flesta av oss är väl lite hypokondriska ibland och blir oroliga och tror det värsta när vi får beskedliga symtom. Men de lite allvarligare varianterna kan man behöva få hjälp att bearbeta, säger Erik Hedman.

Undersökningar visar att både hypokondri och hypervigilans går att träna bort med kognitiv beteendeterapi, KBT.

Erik Hedman och hans forskarkolleger på Karolinska institutet har gjort en studie med just patienter med hälsoångest. Man jämförde två grupper med drabbade: Den ena fick internetbaserad KBT-behandling i tre månader, den andra hade enbart tillgång till ett diskussionsforum på internet. Av dem som fick internet-KBT blev över 67 procent så bra att de inte längre kunde anses ha hypokondri. De var mycket mindre oroliga och hade mindre depression. I den andra gruppen kände sig 5 procent förbättrade.

– En uppföljning sex månader senare visade att den positiva effekten fanns kvar, berättar Erik Hedman.

Är du drabbad?

– Har du hälsoångest och är intresserad av att vara med i studien om internetbaserad-KBT, gå in på www.internetpsykiatri.se och lämna en intresseanmälan. Vem som helst i landet kan anmäla sig.

Lär dig tolka kroppen rätt

Det hugger till, låter konstigt, du känner dig yr… Läskigt, men ofta är symtomen både vanliga och ofarliga.

– Om man har kroppsliga symtom ska man självklart bli ordentligt undersökt.  Men det är inte alltid säkert att läkarna kan hitta orsaken, säger Jörgen Malmquist, läkare och författare inom området svårförklarliga sjukdomstillstånd. Då kan det finnas normala förklaringar till symtomen. Här berättar Jörgen Malmquist om några vanliga kroppssignaler som ofta feltolkas.

Du har huvudvärk …och tror att det är en hjärntumör

Spänningsvärk är mycket vanligt. Du känner igen den på att den känns som en dov värk som ofta börjar i nacken och sprider sig till båda sidorna av huvudet, pannan och tinningarna. Värken kan bli intensiv och sprängande och musklerna i tinningar, käkar, nacke och axlar ömmar ibland. Man kan ha ömma punkter i hårbotten och vara överkänslig för ljus och ljud utan att huvudvärken är farlig. Tumörer är en mycket sällsynt orsak till huvudvärk.

Varningstecken:
Sök läkare om huvudvärken kommer varje dag och blir värre för varje gång och om du även får kräkningar.

Du har yrsel …och tror att det är en hjärnblödning

De flesta yrselanfall beror på någon störning i örat. Störningar i hinnsäckarna i innerörat kan till exempel ge egendomliga och ibland skrämmande upplevelser. Bland annat kan man känna sig som lutande tornet i Pisa. Spänningsyrsel innebär ostadighets- eller gungningskänsla när man är ute på gatorna eller i stressade situationer. En teori om orsaken är att spända och stela nackmuskler sänder ”förvirrande” signaler till hjärnan. Sjukgymnastik med synträning och avslappning ger bra hjälp vid yrsel.

Varningstecken:
Har man yrsel, ser dubbelt och får domningar i ansiktet ska man söka läkare.

Du har bröstsmärtor …och tror att det är en infarkt

Mer än hälften av alla som kommer till akutmottagningen med bröstmärtor har inte hjärtinfarkt. Orsakerna till bröstsmärtan kan vara många – allt från svåra attacker av halsbränna till rena stressreaktioner. Ofta kommer smärtan från musklerna mellan revbenen. Halsbränna kan ibland göra så ont att man tror att man drabbats av en hjärtattack.

Varningstecken:
Man ska alltid ringa ambulans om man har en stark, tryckande eller krampartad smärta i bröstet som inte försvinner efter 20 minuter och om man har bröstsmärtor och samtidigt känner sig andfådd, kallsvettig eller har oregelbundna hjärtslag.

Du har hjärtrusning …och tror att du ska svimma

Ofta kan man känna att hjärtat slår ojämnt, fort eller hårt, ibland känns det som om hjärtat vänder sig och slår en volt. För mycket kaffe och tobak, en överaktiv sköldkörtel och ökad mängd stresshormoner i blodet kan vara orsaken.

Testa detta för att bryta hjärtrusningen: Massera över halspulsådrorna eller blunda och tryck lätt över ögonen. Eller prova att krysta, som när du sitter på toaletten, eller hålla för näsan och blåsa kraftigt. Alla dessa knep påverkar de nerver som reglerar hjärtats rytm.

Varningstecken:
Extraslag är nästan alltid ofarliga, men om besvären är svåra kan man göra en utredning med EKG och ultraljud av hjärtat.

Du har ont i magen …och tror att du har blödande magsår

IBS kan ge symtom i hela mag-tarmkanalen. Smärtan sitter ofta nertill till vänster i magen, men kan också kännas i maggropen eller till höger under revbenen. Det kan kännas som ett molande, men också som kramp eller kolik. Många med IBS har också magkatarr, då man känner sug och svid i magsäcken.

Varningstecken:
Sök läkare om du är 45 eller äldre och inte haft sådana här besvär tidigare.

Du får blåmärken …och tror att du har leukemi

Ibland kan små fina blodkärl gå sönder och blodet rinner ut under huden och orsakar en blånad. Det är inte ett tecken på blodpropp eller blödarsjuka. Ett sådant fenomen är blåfingrar. Det kan uppstå när man bär en matkasse, vrider om en nyckel eller öppnar ett trögt burklock. Plötsligt känner man en skarp smärta i fingret, som snabbt svullnar upp och det känns som om det ska sprängas. En liten hård bulle växer fram, och blir snabbt blåsvart. Blånaden sprider sig sedan över halva fingret. Blåfingrar är helt ofarligt.

Varningstecken:
Sök läkare om du får större blåmärken på olika ställen på kroppen utan orsak och samtidigt känner dig trött eller sjuk.

Källa: Jörgen Malmquist, läkare och författare

AV: Susanna Hauffman
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar