Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Alltid sjuk? Lugn, det är nog hypervigilans!

08 nov, 2016 
Huvudvärken är en hjärnblödning och tryck över bröstet en infarkt… Drar du också för höga växlar på kroppens signaler? Här är hjälpen!
Annons

Hälsoångest finns i flera former och den gemensamma nämnaren är att man i olika hög grad oroar sig för att ha en allvarlig sjukdom. Hypervigilans är en form av hälsoångest:

– Vid hypervigilans lyssnar man ängsligt på sin kropp hela tiden och har en ovanligt stark uppmärksamhet på allt som händer i den, säger Erik Hedman, psykolog och forskare på Karolinska institutet.

Inte en sjukdom

Han berättar att hypervigilans inte är en sjukdom, utan ett psykologiskt tillstånd. En svårare form av hypervigilans är hypokondri, då man är övertygad om att man har en allvarlig och ännu inte upptäckt sjukdom. Somatisering är en annan typ av hälsoångest. Den klassiska förklaringen på somatisering är att man har svåra livsproblem – man kan vara besviken över sin livssituation, vara utsatt för konflikter, uppleva negativ stress i sitt arbete, men problemen blir förkroppsligade.

– De flesta av oss är väl lite hypokondriska ibland och blir oroliga och tror det värsta när vi får beskedliga symtom. Men de lite allvarligare varianterna kan man behöva få hjälp att bearbeta, säger Erik Hedman.

Annons

Undersökningar visar att både hypokondri och hypervigilans går att träna bort med kognitiv beteendeterapi, KBT.

Erik Hedman och hans forskarkolleger på Karolinska institutet har gjort en studie med just patienter med hälsoångest. Man jämförde två grupper med drabbade: Den ena fick internetbaserad KBT-behandling i tre månader, den andra hade enbart tillgång till ett diskussionsforum på internet. Av dem som fick internet-KBT blev över 67 procent så bra att de inte längre kunde anses ha hypokondri. De var mycket mindre oroliga och hade mindre depression. I den andra gruppen kände sig 5 procent förbättrade.

– En uppföljning sex månader senare visade att den positiva effekten fanns kvar, berättar Erik Hedman.

Lär dig tolka kroppen rätt – 6 symtom som ofta feltolkas

Här berättar läkaren Jörgen Malmquist om några vanliga kroppssignaler som ofta missuppfattas:

Läs mer: 6 vanliga symtom som ofta misstolkas

 

Annons