Annons

5:2-succé: Så tappade jag 17 kilo!

Birgitta kände sig alltid lite hungrig och åt gärna upp det andra lämnade. Efter snart ett år med 5:2 kan hon äntligen känna sig mätt – och har dessutom tappat 17 kilo!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

För Birgitta Holwaster från Sorunda, medlem i 5:2-klubben, har mat alltid varit en stor del av livet.

– Jag och min man har fyra barn och bor på en gård på landet. Ofta har det varit fullt hus med alla barn och deras kompisar. Jag älskar mat och har alltid lagat mycket mat till alla.

Kilona smög sig på efter alla graviditeter, och när de andra i familjen ätit färdigt åt Birgitta ofta upp maten som blev kvar.

– Jag kände mig aldrig riktigt mätt. Det har varit jobbigt, särskilt på tillställningar när alla andra sa att de var mätta och jag fortfarande var hungrig. Då kändes det lite pinsamt att ta om en gång till.

Till slut visade vågen 103 kilo.

– När man kommer upp så mycket i vikt vill man inte se de hemska siffrorna. Man skäms över sig själv och att man låtit det bli på det viset, säger Birgitta.

– Jag hade provat att banta på alla sätt och vis, men ingenting fungerade för mig. Jag tappade några kilon, men gick alltid upp dem igen.

Men sedan kom vändningen. I juli förra året började hon äta enligt 5:2-metoden. Hon följde dieten strikt och fastade varje måndag och torsdag, utan undantag.

– Till min häpnad började jag gå ner i vikt. Inte mycket i början, men jag kände hur det gav resultat.

Under hösten åkte Birgitta och hennes man på en lång husbilsresa till Portugal. Hon fortsatte äta enligt 5:2 hela semestern.

– När jag kom hem visade vågen minus sex kilo! Jag blev så paff och så glad! Så jag bestämde mig för att fortsätta.

Nu har Birgitta lyckats gå ner hela 17 kilo, och väger i dag 86. Målet är att komma ner under 80 kilo. Förutom att ändra sina matvanor har hon börjat med promenader. Varje vardag går hon nästan en halvmil.

Under fastedagarna äter hon frukost som vanligt; en tallrik lättfil, ett ägg, kaffe och en smörgås. Sammanlagt blir det ungefär 360 kalorier.

– Resten av dagen dricker jag te, kaffe och vatten. Och känner jag mig riktigt hungrig tar jag ett äpple. Jag är stenhård under fastedagarna och fuskar inte!

Trots att Birgitta tappat så många kilon och nu känner sig mycket smidigare än innan, är inte viktnedgången det hon uppskattar mest.

– Det absolut bästa är att jag har hittat min mättnadskänsla. Det är en underbar känsla, och det är det som gläder mig allra, allra mest. Nu gör jag matlådor till min man av maten jag inte äter!

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: privat

 

Vill du veta mer om 5:2?

MåBra har recept, senaste nytt och mängder av lärorika fakta om metoden. Läs mer via länken nedan!

Allt du vill veta om 5:2 och fasta

 

Gå ner i vikt med 5:2-klubben!

Just nu betalar du endast 99 kronor/månad för ett medlemskap i 5:2-klubben - utan bindningstid!

Är du nyfiken på korttidsfasta och de långsiktiga hälsovinster som 5:2 och andra typer av fasta kan ge dig? Då får du inte missa vår nystartade 5:2-klubb på mabra.com! Här har vi samlat recept, värdefulla funktioner och verktyg som garanterat hjälper dig att nå dina nya vikt- och hälsomål!

ola-marie

Bakom tjänsten står MåBra och vår viktcoach Marie Tegnér samt hälsoprofilen Ola Lauritzson. Tillsammans har de skräddarsytt recept, fakta och värdefulla tips för dig som vill hitta formen via fasta. Marie och Ola chattar löpande med tjänstens användare och förser 5:2-klubben kontinuerligt med nytt innehåll.

Nyfiken på 5:2-klubben?

Du får:

1. Receptbank med specialkomponerade recept

2. Kompletta menyförslag med kaloriberäknade recept för hela veckan

3. Beräkning av dagens kaloriintag, energifördelning och förbränning

2. Dagbok med registrering av mat, motion och hälsovärden samt vikthistorik

4. Omfattande kaloritabell med tusentals vanliga livsmedel

5. Medlemsbloggar och forum

5. Chattar med experter

6. Hälsotest, guider och de senaste nyheterna och rönen

 

… och mycket mer!

52-logotyp

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar