Annons

5 livsmedel som gör dig mindre stressad

Genom att välja rätt sorts mat kan symtom som stress lindras, visar en ny publikation. Här är 5 livsmedel som hjälper kroppen att varva ner.


Ägg i kopp.

Med rätt sorts mat kan stressen sjunka.

Visste du att det finns mat som kan lindra stress, ångest och depression? Det visar en ny amerikansk publikation vid Harvard University.

Vissa livsmedel har, tack vare sin sammansättning av ämnen, en förmåga att göra oss mer lugna och rofyllda.

Annons

– Förutom hälsosamma riktlinjer såsom att äta en balanserad kost, dricka tillräckligt med vatten och begränsa eller undvika alkohol och koffein, finns det många andra kostråd som kan hjälpa till att lindra stressrelaterade symtom, menar läkaren Uma Naidoo som skrivit publikationen där han även rekommenderar vissa stressdämpande livsmedel.

1. Ärter

grona-arter

Kost rik på magnesium stärker kroppens nervfunktion och dämpar hjärtklappning, stress och ångest. Magnesium finns i baljväxter som ärter, bönor och linser samt i nötter, frön och fullkornsprodukter.

Läs även: Snabbhjälp mot vardagsstress – enkelt och effektiv övning

2. Äggulor

aggulor

Zink är en viktig mineral som bland annat behövs för hormonsättningen och humöret. Brist kan leda till irritation, aggression och nedstämdhet. Bra källor till zink är äggulor, ostron, cashewnötter, lever och nötkött.

3. Lax

lax

För att minska oro är det viktigt att äta tillräckligt med omega-3-fettsyror som ökar mängden serotonin, det vill säga kroppens må bra-hormon. Omega-3 sänker även nivån av stresshormonerna adrenalin och kortisol. En utmärkt källa till omega-3 är lax.

Läs även: Det här gör stress med din förbränning

4. Sparris

sparris

Sparris har i forskning visat sig ha mycket goda stress- och ångestdämpande effekter. Grönsaken har bland annat ett högt innehåll av folsyra som hjälper till att kontrollera våra känslor. För lite folsyra kan leda till depression.

5. Avokado

avokado

Livsmedel med mycket B-vitaminer, som avokado, stimulerar produktionen av serotonin och dopamin vilket gör oss mindre mottagliga för stress. Dessutom innehåller avokado både fleromättade fetter och kalium som verkar lugnande.

Artikeln publicerades ursprungligen på allas.se

Mer från allas.se: 7 tecken på att du har för mycket stresshormoner i kroppen

Källor: Country Living och Harvard Helath Publications

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…