FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

5 anledningar till att du vaknar på natten

02 dec, 2016 
Vaknar du om och om igen på nätterna – kanske helt utan synlig anledning? Det här kan vara några anledningar bakom din störda sömn.
Annons

Vi börjar med att förtydliga att INGEN normal människa sover en hel natt. Vi vaknar till flera gånger under våra förhoppningsvis åtta timmar, och det är delvis en reflex från vår tid som grottmänniskor. Något vaknade alltid till för att kolla allt fortfarande var lugnt, att inga vargar eller tigrar låg på lur.

Men så finns det väldigt moderna anledningar att du blir väckt på natten också. Många av dem kan du till och med göra något åt!

Här listar vi fem sömnbovar som håller dig vaken i onödan.

Läs också: Vanorna som gör dig trött

 

Sömnbov 1: Du behöver kissa

Nokturi, nattlig urinering, kan triggas av många saker. Men vissa märker att de behöver gå mer än en gång på natten, och då kan det vara en idé att tänka om. Kanske har du redan dragit ner på hur mycket du dricker innan läggdags? Men faktum är att du kan behöva dricka mer, men med lite salt i, bara en nypa. Det kan vara så att du har en obalans mellan vatten och elektrolyter i kroppen, och har du för lite salt försöker kroppen jämna ut genom att göra sig av med vatten.

Annons

Lösning: En halvtimme innan du lägger dig – drick ett litet glas vatten med en nypa salt i. Kroppen behöver bägge för att lösa problemet.

 

Sömnbov 2: Du är för varm

Många av oss har svårt att sova när det blir för varmt, och det är ett frustrerande problem varma sommarnätter. Både temperaturen i sovrummet, vad du har på dig och vilken sorts lakan du använder kan påverka din kroppstemperatur.

Lösning: Det är individuellt vad som är den perfekta sovtemperaturen. Men de flesta sover bäst i någonstans mellan 15–18 grader, har forskning visat. Du kan också testa att ta ett bad innan läggdags. Om du värmer upp dig själv så kan toppen reagera som när den ska sova när du kliiver ur det varma badet och du känner dig kall.

 

Sömnbov 3: Du tweetar på natten

Om det sista du gör innan du sluter ögonen är att kolla Facebook-flödet – sluta med det. Ljuset från mobilen stör din kropp och stoppar hjärnan från att tillverka sömnhormonet melatonin. Det blå ljuset från telefonen är dessutom värsta sorten eftersom det påminner kroppen om tidigt morgonljus. Oavsett om det är paddan eller en smartphone – ofta håller vi apparaterna nära ansiktet och ögonen, och det kan leda till försämrat sömnmönster under natten.

Annons

Lösning: Skippa skärmen sista timmen innan läggdags, och dämpa belysningen i ditt hem för att få in kroppen i rätt ”mode”. Känns det för svårt? Se om du kan dämpa ljuset på telefonen eller plattan och håll den så lång ifrån ögonen du kan.

 

Sömnbov 4: Du dricker alkohol på kvällen

Du kanske känner hur det andra glaset vin för dig sömnig, och du har inga som helst problem att somna. MEN: De första timmarna efter när du lagt dig spenderar kroppen med att bryta ner alkoholen, som försätter sig i en sömn som inte är riktigt vilsam, du har inga av de ögonrörelser som kännetecknar hälsosam sömn, REM. Detta gör att andra halvan av natten istället blir rastlös och uppdelad.

Lösning: Sängfösare är en dålig beskrivning på något som har med alkohol att göra, det finns ingen drink som är bättre för sömnen än någon annan. Försök istalet att inte dricka alkohol några timmar innan du ska sova. Ge kroppen tid att hantera alkoholen först.

Annons

 

Sömnbov 5: Stress

Oavsett vad den kommer ifrån så är stress en sömnbov utan dess like.

Lösning: Mindfulness, meditation, avslappning och yoga kan hjälpa dig att dämpa stressymptomen, om du inte kan gå till botten med det som gör dig stressad. KBT-terapi är också en lösning som kan ge dig verktygen att ta kontroll över stress, och hjälpa dig att sova bättre.

Källa: Prevention

Foto: Shutterstock

 

Sov gott: Knepen som gör att du vaknar utvilad

alltid-trott-svart-att-sova-vaknar-ofta

Läs också: Sov gott: Knepen som gör att du vaknar utvilad

Annons