En del av

4 mindre bra föräldraråd du inte ska lyssna på

16 feb, 2016 
https://image.motherhood.se/image-2579751?imageId=2579751&width=1320&height=689
Malin Karlberg
4 dåliga föräldraråd du inte ska lyssna på
Brukar du få höra att du skämmer bort ditt barn genom att ge för mycket närhet? Här är argumenten du kan använda för att tysta kritikerna!
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Nyblivna föräldrar tenderar att bli överösta med “goda råd” kring föräldraskapet från släktingar, vänner – och till och med från främlingar. Alla tips är givetvis välmenta och vissa är jättebra, men andra gör du faktiskt bäst i att avfärda direkt.

Här är fyra sämre råd du kan strunta i helt och hållet:

1. ”Du ska inte ta upp barnet direkt varje gång hen skriker”

Det finns en utbredd uppfattning – främst i den äldre generationen – att ett barn blir “bortskämt” om du direkt lyfter upp barnet när det skriker – och att barnet behöver lära sig att “trösta sig själv”. Men ett flertal studier har visat att detta tankesätt är helt fel. En bebis kan aldrig få för mycket kärlek och närhet, det kan tvärtom vara skadligt att inte svara på barnets signaler. Ny forskning från University of Notre Dame visar att spädbarn blir stressade av att skrika och att detta kan hämma hjärnans utveckling. Närhet påverkar istället barns hjärnor positivt och ger dem bättre mental hälsa under resten av livet.

Annons

2.”Du måste vänja barnet vid att sova i sin egen säng”

Vissa barn trivs bäst med att sova själva, men många barn – och föräldrar – sover bäst om de får ligga i samma säng. Nyckeln är att hitta det sätt som passar er familj. Forskning har visat att samsovning har en rad fördelar. Barn som sover tillsammans med ena eller båda föräldrarna vaknar färre gånger under natten, får bättre fysisk hälsa och lägre risk för plötslig spädbarnsdöd. Dessutom får barn som har samsovit bättre självkänsla och blir mindre oroliga och mer självständiga senare i livet.

3. ”Du måste sluta amma i tid”

I Sverige har nästan hälften mammorna slutat amma när barnet är fyra månader gammalt, enligt Socialstyrelsen. Många mammor som väljer att amma längre än genomsnittet får frågor om det inte är dags att sluta snart och varningar om att det “kommer bli svårt att vänja av barnet” om de inte avbryter amningen tillräckligt tidigt. Men de positiva effekterna av amningen består även när barnet börjar äta fast föda vid sidan av amningen. Studier visar att barnet får bättre immunförsvar, färre infektioner, bättre hjärnutveckling och mindre benägenhet att drabbas av astma och allergier. Mamman sänker dessutom sin risk för bland annat bröstcancer och benskörhet.

Annons

4. ”Du får inte bära runt på barnet jämt”

Precis som det finns en uppfattning om att små barn inte ska tröstas direkt när de börjar skrika tror många att barn inte ska bäras runt i famnen, i bärsele eller bärsjal “för ofta”. Tanken är framför allt att det blir jobbigt för föräldrarna om barnet vänjer sig vid att bli buret. Men fördelarna med att bära barnet nära är många – spädbarn som bärs i sele skriker till exempel mer sällan, får en bättre anknytning till föräldrarna, utvecklar hjärnan snabbare och interagerar bättre med omvärlden. Trivs du och barnet med att bära nära är det med andra ord bara att strunta i de som menar att du bör lägga ifrån dig barnet.

Källa: Socialstyrelsen, AskDrSears.com, FitPregnancy.com, Medela.com, TodaysParent.com, ScienceDaily och WebMD.com.

Annons