Annons

3 sätt att lura dig lugn och stressfri

Lura din hjärna och bli av med stresspåslag och sura miner!


Julen är en stressig tid och alla vet att man borde sänka kraven. Men det är inte alltid så lätt.

Så vad gör man när skinkan bränns vid, svärmor har tusen åsikter och kaos är granne med ditt hus.

Jo, då lurar man hjärnan. Med några enkla knep kan man få ner pulsen och minska stresspåslaget, genom att få den att tro att man är lugn och glad.

Annons

Prova det här:

• Sträck på dig!

Nya studier visar att dålig hållning kan påverka sinnesstämningen. Du kan alltså bli osäkrare och räddare om du kutar med axlarna. Så om du tvärtom sträcker på ryggen och använder de där försummade coremusklerna för att få bra hållning, så tror hjärnan att du är säkrare och gladare än vad du är – och då blir du också det!

• Andas djupt!

Det klassiska gamla knepet fungerar verkligen. Vid stress andas vi snabba, korta andetag högt upp i bröstet. Det betyder att vi är beredda på fara. Djupa, sköna andetag tolkar hjärnan som att allt har ordnat sig – och att det inte finns anledning att slå på hela larmsystemet. Och och då blir man verkligen mindre stressad.

• Le!

När du ler tror hjärnan att du är glad. Så känns det jobbigt att veta att hela släkten kommer om fem minuter, fast maten är långt ifrån klar och julgranen precis har vält, vinkla upp mungiporna. Då blir det enklare att möta gästerna med ett genuint leende när de dyker upp – eftersom det får hjärnan att sända gladsignaler.

Fler tanketrick i MåBra:s nya podd!

kannbart

Vill du veta mer om hur man kan hantera julstress och sänka kraven? Lyssna på MåBra:s nya podd Kännbart. Första avsnittet ligger ute nu och handlar om klapphets, myskrav och varför man inte ger sin man en välsignelse i julklapp.

Lyssna på Kännbart här!

AV: Anki Sydegård
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…