Annons

10 viktfällor att se upp med i vardagen

Du tycker att du gör allting rätt – men ändå står vågen still. Då kan du ha fastnat i en viktfälla. Hitta fällorna i din vardag och viktsäkra ditt liv en gång för alla!
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

1: Du knaprar nötter i tid och otid.

Nötter innehåller visserligen nyttigt fett, men det blir problem om du bara lägger till utan att ta bort något annat i din diet. En näve nötter innehåller 175 kcal och 14 gram fett. Det är lika mycket som sju portioner lättmargarin à 5 gram.

Åtgärd: Om du ska gå ner i vikt kan du inte äta nötter som mellanmål, utan använd dem som en krydda eller komplement. Håll koll på mängden och ta hellre en frukt till mellanmålet.

Läs mer: Kalorifällorna du tror är nyttiga

 

2: Du lider av duktighetssyndromet.

Du äter kanonbra i veckorna, men på helgerna brakar du loss och kör i dig tusen kalorier på en enda måltid. Eller så gör du som många kvinnor: äter sparsamt under dagarna, men trycker i dig alldeles för mycket på kvällen.

Åtgärd: Tänk på att kroppen inte känner samma mättnad på kvällen som på morgonen. Fördela energiintaget jämnt över dagen: frukost 20–25 %, lunch 25–35 % och middag 25–35 % är en bra modell.

Läs mer: Sätt stopp för småätandet med ny 7-stegsmetod

 

3: Du är mellanmålsmissbrukare.

Fem mål om dagen har vi fått lära oss att äta, men mellanmål är faktiskt inte nödvändigt för alla, särskilt inte om du vill gå ner i vikt. En frukt är ofta tillräckligt, men många äter för mycket. Eller för ofta.

Åtgärd: Notera vad du äter under en dag. Märker du att du ständigt har något i munnen eller att mellanmålen ofta blir stora behöver du se över ditt ätande. Planera vad du ska äta under en dag och försök hålla dig till det, så blir det lättare att undvika småätandet.

Läs mer: Minska sötsuget – med jordnötter!

 

4: Du sörplar caffe latte.

Kaffe är guld värt för många av oss, och det blir lätt både fyra och fem koppar om dagen från automaten på jobbet. Det är ju så små muggar, tänker du kanske, men en caffe latte med socker innehåller 62 kcal. Fem sådana koppar om dagen motsvarar tre Soleroglassar!

Åtgärd: Sörpla inte bara av ohejdad vana. Välj hellre vanligt kaffe med en skvätt lättmjölk, det innehåller bara 17 kcal.

Läs mer: Har du genen som gör att du älskar kaffe?

 

5: Du tror att sallad = smalmat.

Salladen till lunch kan innehålla lika många kalorier som pizzan. Boven är dressingen. En dressing med majonnäs i kan ge 250 kcal extra och plötsligt är salladen uppe i samma energimängd som pizzan.

Åtgärd: Försök att begränsa dressingmängden till en matsked. Många sallader är lika goda utan dressingen – häll inte på den bara av gammal vana.

Läs mer: Smala sallader som hjälper dig att komma i form

 

6: Du gör träningen till ett mat-alibi.

Det är lätt att tänka: ”Nu har jag tränat, så nu behöver jag äta mycket.” Men en timmes motion motsvarar ungefär två små bananer. Den som tar en energidryck direkt efter träningen och sedan går hem och äter som vanligt får i sig för mycket.

Åtgärd: Hoppa över energidrycken om du inte tränar på elitnivå och ta en frukt i stället.

Läs mer: Så undviker du att äta för mycket efter träningen

 

7: Du stoppar suget med drickyoghurt och smoothies.

Mellanmål på flaska har blivit populärt, lätt att ta med sig och äta i farten. Men många innehåller mycket socker och dessutom skickar drycker inte samma mättnadssignaler till hjärnan. Det gör att du inte känner samma tillfredsställelse av en dryck som av vanlig mat.

Åtgärd: Dryckerna är okej som måltider, men okynnesdrick inte. Vatten är det bästa du kan dricka som törstsläckare. Det är även bäst för tänderna!

Läs mer: Vardagens värsta sockerfällor

 

 8: Du har för stora tallrikar.

Våra tallrikar blir större och större. Förr var diametern 16 centimeter, i dag är den upp till 26 centimeter. Då är det lätt att lassa upp större portioner och äta mer utan att man märker det.

Åtgärd: Lura ögat med små tallrikar som snabbt ser välfyllda ut. Då riskerar du inte att lägga upp en jätteportion som du sedan känner dig tvingad att äta upp.

Läs mer: Det sunda sättet att tappa kilon utan att banta

 

 9: Du ringlar olivolja på allt.

Tv-kockarna gör det och vi tar gärna efter. Visst innehåller olivoljan hälsosamt fett, men den är fortfarande hundra procent fet.

Åtgärd: Skaffa en sprayflaska och spraya oljan i stället för att ringla. Tänk på att tv-kockarnas stänkande kan motsvara ett par matskedar. Håll koll på mängderna!

Läs mer: Maten som hjälper kroppen att bränna fett

 

10: Du går på nyttighetsmyten.

Man kan inte äta obegränsat av något, hur nyttigt det än är. Om du till en komplett måltid gör en alltför matig sallad, till exempel med kikärter och mager fetaost, så kan resultatet bli att du äter nästan två kompletta måltider. Naturgodis är ett annat exempel. Det låter sunt, men innehåller ofta i stort sett lika mycket energi som vanligt godis.

Åtgärd: Ät nyttigt, men håll koll på mängderna. Vill du gå ner i vikt, bli gärna medlem i 5:2-klubben eller GI Viktkoll och få hjälp med att räkna ut hur mycket du bör äta. Är du sugen på något sött, ta hellre en bit mörk choklad, så får du åtminstone i dig lite antioxidanter. Men bara en liten bit!

Läs mer: Stort test – därför går du inte ner i vikt!
AV: Susanne Ståhl
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Omöjligt att gå ner i vikt? Så gör du för att lyckas!

svart-att-ga-ner-i-vikt
Står vågen stilla, trots att du kämpar på med nyttig och kalorisnål mat? Här är viktcoachens bästa tips.
Läs mer: Omöjligt att gå ner i vikt? Så gör du för att lyckas!

Bli smal & frisk med fasta – 5:2-klubben hjälper dig att lyckas!

5:2-klubben erbjudande

Bli smalare och friskare med succémetoden 5:2! Med MåBra:s populära vikttjänst 5:2-klubben får du alla verktyg du behöver för att lyckas med din fasta. Just nu från 99 kronor i månaden!
Läs mer: Bli smal & frisk med fasta

10 små viktknep som ger stor effekt

Färgstark mat på en vit tallrik och magert protein med mycket grönsaker ger alla rätt!
Det finns inga genvägar till en sund vikt, men däremot finns det smarta knep att ta till! Här är 10 små förändringar som tillsammans kan ge goda resultat.
Läs mer: 10 små viktknep som ger stor effekt

 

Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness

sotsug-mindfulness

Sitter sockerbegäret i huvudet? Här är coachens 6 bästa tips för hur du besegrar suget med mental träning.
Läs mer: Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar